Празник на баницата във великотърновското село Балван. Той се провежда

...
 Празник на баницата във великотърновското село Балван. Той се провежда
Коментари Харесай

За седма поредна година: Празник на баницата в. село Балван

 

Празник на баницата във великотърновското село Балван. Той се организира за седма поредна година. Майстори на баници ще показват своите разнородни предписания, а най-после ще бъдат определени и спечелили.

Снимка: bTV

Жури ще избира всред 80 типа баници.

 Майка и детето ѝ бяха пометени от мощен вятър Светът 2 мин. Майка и детето ѝ бяха пометени от мощен вятър  Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец Advertorial 2 мин. Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец  Николай Марков към този момент публично не е член на „ Величие “ България 2 мин. Николай Марков към този момент публично не е член на „ Величие “  „ Показаха се първо стъпалата “: Откриха неповторима антична скулптура край Петрич България 2 мин. „ Показаха се първо стъпалата “: Откриха неповторима антична скулптура край Петрич  По-скъпи доставки: Ще вкара ли Европейски Съюз мита за китайските артикули? България 2 мин. По-скъпи доставки: Ще вкара ли Европейски Съюз мита за китайските артикули?  Ураганът „ Берил “ се насочи към Мексико, откакто умъртви 11 души на Карибите Светът 2 мин. Ураганът „ Берил “ се насочи към Мексико, откакто умъртви 11 души на Карибите  Три квартала в столицата ще са без вода на 8 юли: Вижте къде ще има водоноски България 3 мин. Три квартала в столицата ще са без вода на 8 юли: Вижте къде ще има водоноски  Майка и детето ѝ бяха пометени от мощен вятър Светът 2 мин. Майка и детето ѝ бяха пометени от мощен вятър  Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец Advertorial 2 мин. Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец  Николай Марков към този момент публично не е член на „ Величие “ България 2 мин. Николай Марков към този момент публично не е член на „ Величие “  „ Показаха се първо стъпалата “: Откриха неповторима антична скулптура край Петрич България 2 мин. „ Показаха се първо стъпалата “: Откриха неповторима антична скулптура край Петрич  По-скъпи доставки: Ще вкара ли Европейски Съюз мита за китайските артикули? България 2 мин. По-скъпи доставки: Ще вкара ли Европейски Съюз мита за китайските артикули?  Ураганът „ Берил “ се насочи към Мексико, откакто умъртви 11 души на Карибите Светът 2 мин. Ураганът „ Берил “ се насочи към Мексико, откакто умъртви 11 души на Карибите  Три квартала в столицата ще са без вода на 8 юли: Вижте къде ще има водоноски България 3 мин. Три квартала в столицата ще са без вода на 8 юли: Вижте къде ще има водоноски

„ Празникът има за цел да покаже българските обичаи в региона на това балканско ядене. “, описа Неди Георгиев, кмет на село Балван.

Всеки тип произведение, следва да бъде съпроводено с рецепта, а умело жури ще прави оценка и връчва награди за майсторите на баници.

Празникът е неповторим, регистриран като само такова събитие у нас

Нели Дочева е един от участниците в празника и споделя своята рецепта за дърпана баница. Нашата баница си е най-хубавата, споделя тя.

Снимка: bTV

„ При нас само дърпаната баница се дърпа в самата тава. Замесва се тестото от брашно, оцет и вода, топим питката, която е престояла 20 минути и започваме да раздърпваме, като се стараем да бъде доста фино. Целта е да стане колкото се може по-тънка, да може като вестник да се чете през нея. Сиренето е домашно краве, което го омесваме с олио. Слагаме се хубаво сиренце да има, вземаме от домашните яйчица и слагаме щедро. След като напълним от 10 до 12 питки, надупкваме с ножа, заливаме със содичка, в нашата къща слагаме и захар наложително и печем на умерена фурна на 180 градуса за 30-40 минути “, споделя Нели Дочева.

Празникът стартира 9:30 часа. Няма ограничавания за броя и типовете кулинарни изкушения, с които всеки един участник или колектив може да се включи в надпреварата.

Снимка: bTV

Освен показване на многообразието от типове баници, всеки искащ колектив или самостоятелен реализатор, може да вземе присъединяване и с показване на локални традиции и фолклорни изяви (песни, танци) в границите на 10-15 минути.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР